2013. január 2., szerda

VANTOTIFOFASZISZEJT: KALANY

Mikor Lulu megszületett, elhatároztuk, hogy egyik évben itt Cambridge-ben, másik évben meg otthon Magyarországon karácsonyozunk, csak hogy igazságos legyen az unoka elosztás a nagyszülők között. Abban is megegyeztünk, hogy otthon a Jézuska jön, 24-én, itt meg minden angol szokás szerint történik majd...
Meg is vette Nyakigláb Apu a fát pár héttel karácsony előtt, mert itt az a szokás, hogy az feldíszítve gyűjti maga alá az ajándékokat, amiket 25-én lehet majd kibontani. Míg én pici, gyökeres fát szerettem volna, Nyakigláb Apu egy nála icipicivel magasabb, szúrós, kivágott fát cipelt haza valamelyik nap bevásárló körútjáról. Mondta nekem, hogy nem az ő nagyságának megfelelőt választott így sem, de nem biztos, hogy befért volna a szobába a másik....
Luluval ketten még aznap délután nekiláttunk fát díszíteni. A kisasszony nagyon élvezte a pakolást a KALÁNY-ra, volt sok CSIJJA, amit fel kellet tenni, meg MIKUS is pár. Nagyon ügyesen rendezgetett el minden díszt, SÍVeket, meg JABDÁkat. A végén megelégelve szemléltük az eredményt:  a fa fölül teljesen kopasz volt, mivel én nem értem el. Középen szimmetrikus, szám és szín szerint felosztott sorok díszelegtek, mely az én pedáns fadíszítésemnek volt köszönhető. Legalul pedig egy óriási halomban, Lulu magasságában és kartávolságában sorakozott az összes CSIJJA, SÍV meg JABDA. Gyönyörű lett a fánk!

Aztán vártunk, kb. másfél hetet. Minden nap megcsodáltuk a fényeket, levettünk pár díszt és visszaraktuk őket, vakargattuk az ajándékokon a csomagolópapírt, rázogattuk őket, rájuk másztunk! Lulu teljesen oda volt a fától, és minden séta alkalmával KALÁNYokat kerestünk az ablakokban!

Sajnos hó nem esett, eső annál több. Lulu is meg én is jól lebetegedtünk az szabadság első napján, Lulu két  napig 39,5 lázzal aludt 5 órákat napközben, míg én viszkető torokkal forgolódtam egész éjjel az ágyban... A beszervezett 40 családos partit le kellett mondanunk, még a mai napig is az arra bevásárolt humuszt tunkoljuk, már a fülemen jön ki, mondanom sem kell. De azért szerencsére, 24-re Lulu egész jól felépült, és mint egy hiperaktív kisbéka ugrált egész nap körbe-körbe a lakásban, azt kiabálva hogy TAMBULIN JÁMP (trambulin ugrás), meg MAMI, DADDY KALÁÁÁÁNY!
Úgy döntöttünk, hogy aznap este kibontjuk majd a Magyarországról érkező ajándékokat, hogy ne legyen túl sok minden másnapra. Én aznap vacsorára megfőztem életem első töltött káposztáját, isteni lett, a gombócaim sem estek szét káposzta levél nélkül. Tudom, hogy nem ez a Szentestés menü, de mivel folyó halat itt nagyon nehéz beszerezni a halászléhez, úgy döntöttem, hogy ez mindenkinek ízleni fog!
Aznap este lefekves utan Nyakiglab Apu becsempeszte Lulu kikeszitett zoknijaiba az ugynevezett "stocking filler"-t. Eliveg az igazi modi az lett volna, hogy kikeszitunk az agy vegen logo zoknik melle a Mikulasnak egy kis Brandy-t, a renszarvasnak meg egy repat, es ha ezekbol elfogy egy korty es egy falat, illetve a zoknik is tele ajandekkal reggelre, akkor tutti biztos itt jart a Mikulas. Most csak a betoltott zoknikat tettuk be az agy labahoz, ezeknek is nagy sikere volt reggel. Nagy lelkesedessel mondta Lulu reggel, hogy MAMI JUK (look, azaz nezd) NYOKI , ADOR NYOKI JUJU (zokni es other azaz masik zokni). Volt ott minden fele, habfurdo PEPPIG (Peppa Malacos), uj pizsoma, HIPON (vizilo) es MAAR (strucc) muanyag allatka. Lulu oriasi lendulettel tepkedte ismet a csomagolo papirokat!
Ezutan meg mindig pizsamaban es haloingben levonultunk a karacsonyfahoz, es megejtettuk a csaladi ajandekozast. Lulu mindent bontott mindenkinek, a konyveit imadta, es a fa uveggolyo labirintussal is rogton leult jatszani. Egyebkent mindenkinek melegen ajanlom ezt a "marble run"-t, apukaknak kifejezetten nagy kedvenc lesz! Quadrilla
A karacsonyi reggeli felelos Nyakiglab Apu volt, isteni "Eggs Benedict"-et csinalt, muffin, tojas, sonka, hollnadi martassal.... Nyammmm. Aztan egesz reggel jatszottunk golyofuttatoval es a cambridge-i 13 fos familianak csomagolgattuk az ajandekait.
Karacsonyi ebedre voltunk hivatalosak Nyakiglab Apu noverehez, ahova mi keszitettuk es vittuk az eloeteleket.  Az ebed egykor kezdodott, es mive Lulu epp edesdeden aludt fel egytol, mi ketten csak fel haromkor csatlakoztunk a csaladi fergeteghez. Lulu eloszor meglepodve szemlelte a koronas, es mar borviragos orru csaladtagokat, de hamar hozzaszokott a tomeghez. Felreraktak nekunk egz kis eloetelt, illetve egy orais tanyer unnepi ebedet is. Hat nem akarok semmi rosszat mondani az angol konyharol, de megmondom oszinten, nem volt eselye sem, hogy dugig egyem magam. Nem a kaja mennyisegere gondolok, hanem a minosegre...
A tanyeromon volt szaraz es sotlan, fuszerezetlen pulykamell, es marhaszelet, leontve "gravy"-vel, ami barna hus szaft elvileg de a mai napig nem tudok az izehez hozzaszokni. Mert ugye nem igazi szaftbol, hanem granulatumbol csinaljak, hogy jo sok legyen. Aztan volt kis fott krumpli, kis sult krumpli, kisrepa, kisgyoker, kelbimbo es Yorkshire pudding azaz palcsinta teszta kosarkak.  Lulu betolta a zold es narancssarga zoldsegeket, es jol is laktunk.

Negy ora tajban az egesz csapat, harom kutya es 16 fo atvonult az utca masig vegen lako nagyszulok hazaba. Itt megejtettuk a ropke ket oras ajandekbontast, ugyanis ajandekot szigoruan csak egyenkent lehetett bontani, hogy mindenki mindent lasson. Lulu mindenkinek besegitett a papirtespesben, es a VAO- VAO kialtasban, barmi is volt az ajandek! O is megkapta fo-fo ajandekat, egy labbal hajtos BIKI-t, amire rogton felult, hozta hozza a ET (hat, azaz sapka) bukosisakjat, mert minden reggel latja az apjat ugye, hogy ha BIKI akor ET is kell.
Ajandekbontas utan ismet egy ora eves kovetkezett, a sajtok es a desszert. Itt is sikerult visszafognom magam az evest illetoen, hisz az osszes sajt peneszes volt, es az edessegek zomeben is volt nyers tojas...nem egy kismama barat menu. Nem baj, ugysem fer sokminden az egyre duzzado hasamba mar.

Az estet egy ket oras csaladi vetelkedo zarta, amiben mindenki reszt vett, kicsik es nagyok egyarant, es nagyon nagy sikere volt a mokanak. Eloszor egy csaladi kvizt kellett kitolteni mindenkinek, amit Nyakiglab Apu ket unoahuga alllitott ossze, volt benne allatos, tortenelmi, nepszokasos, emberfelismero, eneklos, matematikai kerdes is... nagyon ugyesen osszeallitottak a lanyok a feladatsort.
Kedvenc kerdesemet felteszem nektek is: a Karacsony 12 napja (Twelve days of Christmas) cimu dalban, hany ajandekot kapott osszesen az enekes igaz szerelmetol? Ebbol hany madarat?
Ugy emlekszem senki sem talalta el a szamokat pontosan, de eleg sokat kornyikaltunk a feladat megoldasa kozben. :)
Masodi korben Nyakiglab Apu es en osszeallitottunk egy csaladi "Minute to win it" versenyt, ot feladattal. Egy perc es nyersz a magyar cime, ugy tudom. Volt kislabda dobas, dobokocka egyensulyozas, harisnyas tekebabu feldontes, csavar anya toronyepites es szivoszalas cukorcipeles! Egy ponttal ketten nyertuk meg a versenyt Kazzel, a 13eves egy evben egyszer neveto morcos durcas tinedzser unokaocsemmel, akit ilyen boldognak csak a pubertas elott lattam harom eve! Mar megerte!

Aztan fel tizkor haza battyogtunk, Lulu meg akkor is csokimikulast nyalogatott az ujjarol mikozben a KALANY-okat szamoltuk az ablakokban, hogy VANTOTIFOFASZISZEJT.
Kepeket itt lathattok: Cambridge Karacsony 2012

Remelem mindenkinek hasonloan izgalmasan telt a karacsony! Boldog Unnepeket Kivanunk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése